Papa Francisc a avertizat miercuri, la Rio de Janeiro, în privința „liberalizării utilizării drogurilor”, cerând societăților latino-americane să atace rădăcina problemei, „flagelul traficului de droguri”, relatează AFP.
„Nu liberalizarea utilizării drogurilor, așa cum se discută în diverse locuri din America Latină, va permite reducerea răspândirii și influenței dependenței chimice”, a declarat Papa, aflat în vizită la un spital catolic specializat în tratarea dependenților de droguri.
Combaterea „flagelului traficului de droguri, care favorizează violența și seamănă durere și moarte, necesită un act de curaj din partea întregii societăți”, a subliniat Papa.
Potrivit Sfântului Părinte, „este necesar de înfruntat problemele care sunt la baza utilizării (drogurilor), promovând o justiție mai mare și educând tinerii cu valorile care construiesc viața comună”.
Lupta pentru combaterea traficului de droguri în regiune s-a soldat cu 70.000 de morți în ultimii ani în Mexic, zeci de mii de morți în Columbia și în America Centrală și mii de morți în Brazilia.
Brazilia este victima unei „epidemii” de crack, un derivat mai ieftin al cocainei, înregistrând mii de victime și fiind primul consumator mondial de acest tip de drog.
Președintele Guatemalei, Otto Perez, foștii președinți Fernando Henrique Cardoso (Brazilia), Vicente Fox și Ernesto Zedillo (Mexic) și Cesar Gaviria (Columbia) sunt adepții legalizării marijuanei.
Președintele uruguayan Jose Mujica a propus deja legalizarea marijuanei.
Suveranul Pontif s-a adresat unor tineri consumatori de droguri aflați în proces de reabilitare, pacienți și medici ai spitalului „Sfântul Francisc din Assisi”, situat în zona de nord a orașului Rio de Janeiro, dându-le asigurări că salvarea de droguri este posibilă. „Poți să te ridici, poți ieși la suprafață. Aceasta necesită efort, dar este posibil dacă vrei”, a spus Papa Francisc.
Foști dependenți de droguri au făcut mărturii emoționante despre experiențele lor, după care au primit îmbrățișarea caldă a Papei.
Spitalul vizitat de Suveranul Pontif are o capacitate de 1.041 de paturi și 1.800 de angajați. Franciscanii au început să-l renoveze în 2011.